Vi har fået brev fra vores nye skoleleder: Gyrite Andersen!

Kære Gyrite

Hjertelig velkommen til Anholt Skole og Børnehave – vi glæder os alle til at møde dig.

Kærlig hilsen børn, personale og forældre.

Gyrite har sendt os følgende hilsen:

Havet var roligt og solen stod højt på en fuldstændig blå himmel, da jeg i påsken i år gik i land på Anholt for første gang i mit liv. Jeg havde aftalt et møde med Helene og Kirsten for at finde ud af, om jeg skulle søge jobbet som skoleleder på Anholt.

Første nat tilbragte hunden og jeg på Fyrgården, da nogle af mine gode venner havde sat mig i forbindelse med Hans og Eva. Turen gennem ørkenen ud til Fyrgården gav tid til mange tanker, der blev vendt i løbet af den hyggelige aften med fortællinger fra Anholt og livet i almindelighed. Da jeg efter en god nats søvn i den mest isolerede bolig i Danmark, travede sammen med hunden og Hans tilbage til byen langs Pakhusbugten, havde jeg besluttet mig endeligt for at søge stillingen.

Jeg er født i Sisimiut i Grønland, hvor jeg boede det første 1½ år af mit liv. Mine forældre kendte derfor alt til at leve isoleret, for det var jo dengang, hvor havet frøs til om vinteren og i flere måneder havde de kun kontakt med omverdenen via hundeslæde. Jeg voksede op i Esbjerg – var ude og rejse i nogle år efter min studentereksamen, før jeg tog min læreruddannelse med dansk og historie som linjefag.

Under uddannelsen havde jeg lært efterskoleverdenen at kende og vidste med det samme, at det var der, jeg skulle slå mine folder som lærer. Det er i alt blevet til 7 år som efterskolelærer på Fyn og i Himmerland og 5 år som forstander, de 4 på Mejlby Efterskole i Himmerland – en skole for normaltbegavede unge med læse – og skrivevanskeligheder .

Da jeg havde været lærer i 7 år – tænkte jeg, at der skulle ske noget andet. Jeg har altid interesseret mig meget for kunst og kultur – og da jobbet som kulturkonsulent i Ribe Amt blev ledigt, søgte jeg det – og fik det. Der blev jeg i 15 år indtil amterne lukkede. Det var et fantastisk privilegeret job, hvor jeg arbejdede med alle kroge af kulturområdet, stod for alt det internationale kulturarbejde og organiserede mange kulturprojekter for børn og unge i samarbejde med forskellige aktører, bl.a. billedkunstnere. 2 gange organiserede vi International Kunstsommerskole for børn og unge i alderen 13 -17 . Vi arbejdede med temadage for alle billedskolebørnene i amtet, udskrev digtkonkurrencer for alle 4. klasserne og så arrangerede jeg forskellige turneer rundt på skolerne. Et år var det balletbørn i alderen 10 – 17 fra en anerkendt balletskole i Skt. Petersborg, et andet år var det turne med unge folkemusikere fra Ribe amt og de nordiske lande og en tredje gang var det ungdomsgrupper fra amatørteatre i Ålesund i Norge og Askov, der spillede vedkommende teater. Der var meget mere – men som man nok kan høre, så har jeg i alle amtsårene også beskæftiget mig med børn og unge og har endvidere været instruktør for en ungdomsgruppe på et amatørteater i Askov og fortalt eventyr for virkeligt mange børn rundt omkring i Ribe Amt.

Da amterne lukkede, var jeg en tur omkring Region Syddanmark , hvor jeg arbejdede med Oplevelsesøkonomi, men det blev ret hurtigt til for mange statsstøtteskemaer og for lidt hands-on, så jeg søgte tilbage til efterskolen og det var der, jeg lærte Mejlby Efterskole at kende. Jeg havde på det tidspunkt ikke meget kendskab til ordblindhed og specialundervisning, men det fik jeg ! Det har været nogle meget berigende år for mig at arbejde med unge, der har lidt så mange nederlag i deres skoleliv og som ofte helt har tabt modet og troen på, at de nogensinde ville komme til at læse og dermed få en uddannelse. De moderne digitale hjælpemidler kombineret med en viden om, at ordblindhed ikke er det samme som at være dårligt begavet , har givet lærerne redskaber til at hjælpe de unge med læse-skrivevanskeligheder videre. Og det har været hjerteknusende fantastisk at opleve unge, der dybest set havde afskrevet sig selv , bestå en Afgangsprøve. Tilbage er der så de unge, der ikke kan klare kravene til Erhvervsskolerne efter den nye reform. Dem er jeg meget bekymret for, men det skal jeg ikke skrive om her.

Nu står der Anholt skole på mit skoleskema. OG jeg glæder mig!

Jeg har snuset rundt på skolens hjemmeside og facebook og kan ikke dy mig for igen og igen at kigge på præsentationsvideoen forud for rejsen til Irland, hvor børnehavebørnene præsenterer sig selv. De er ikke til at stå for – og så er det samtidigt fremadskuende engelskundervisning. Jeg er imponeret over, hvor progressiv skolens pædagogik er og jeg glæder mig til at have med alle aldersgrupper at gøre. Jeg har ikke meget erfaring med at undervise de yngste børn, men det må jeg jo så få, for jeg tænker, at jeg gerne vil undervise i både yngste og ældste klasse, således at jeg kan lære alle børnene at kende. De yngstes umiddelbarhed og iver efter at lære noget, er ofte det lærerne i overbygningen sukker efter. Jeg har haft et privilegeret undervisningsliv, med unge der gerne ville lære noget – og jeg fornemmer, at børnene på Anholt også gerne vil lære noget. Min måde at gå til børnene er anerkendende – og det gælder i det hele taget mit menneskesyn; mennesker vokser sjældent af at blive talt ned til og kritiseret. vi har det vel alle sammen sådan, at vi vokser af at blive set og anerkendt for de mennesker, vi er.

Efter at boet i både København, Oslo og Washington DC, har jeg i mange år boet i mindre landsbysamfund – så hvad det angår, så er Anholt ikke en stor omvæltning. Jeg er imidlertid godt klar over, at det ER noget andet at bo på en ø med meget få færgeafgange en stor del af året. Jeg tror ikke, at det er noget man kan tænke sig til, man må leve i det – og det glæder jeg mig også til. Jeg opholder mig meget i naturen og der har jeres ø jo virkelig noget at byde ind med. Måske skal jeg have min hest herover og i alt fald skal hunden og jeg trave lange ture hver dag. Jeg læser og skriver en del og så vil jeg meget gerne bruge mine erfaringer med at arbejde med kultur og kulturturisme i landdistrikter i samarbejde med beboerne på Anholt. – Og så får jeg da vildt travlt med at lave mad og ordne sengetøj i lange baner, hvis ellers jeg skal tro på alle mine venner, der siger, at de aldrig har været på Anholt, men NU skal de da over og besøge mig. Min faster og onkel har allerede booket sommerhus til næste forår, vennernes gode skib Dreyfuss ( der har været ejet af Mia Nordbys farfar ) planlægger at komme til Anholt midt i juli, en gammel veninde planlægger at deltage i Anholt Marathon og jeg har sagt til Kirsten at jeg gerne vil hjælpe til i Madboden til Anholt Festival, så jeg tror ikke, at jeg kommer til at kede mig.

Det var foreløbig rigtigt mange ord – nu er der bare tilbage at få pakket alle flyttekasserne, finde ud af, OM der er plads til klaveret og så ellers få skabt mig et nyt liv midt i Kattegat.

Jeg glæder mig til at lære jer at kende !

10687948_10152728984660238_4810236518419590146_o (2)

2 comments for “Vi har fået brev fra vores nye skoleleder: Gyrite Andersen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.