Totten på Anholt i september

Anholt skoles ældste klasse var i september 2014 på fyrgårdstur ved fyrtårnet for at følge en internationalt sammensat gruppe sælforskeres arbejde med sæler på Totten på Anholt. De undersøgte sælernes genetik og deres migration, samt hvorfor så mange sæler lige nu dør. Men det mest spændende var, at en håndfuld sæler skulle fanges på Totten med en helt ny fangstmetode og derefter udstyres med sendere, så forskerne kan følge dem, og finde ud af, hvor de befinder sig hele året.

Jeg interviewede Abu Walter Van Neer,  som arbejder på et sælarium på Helgoland i Slesvig. Han fortæller, at der i og omkring havnen på Helgoland er en grå sæl, som faktisk er chokoladebrun, som spiser spættede sæler. Selvom sæler kun plejer at spise fisk og rejer, så spiser denne grå sæl én spættet sæl om dagen. Det er meget usædvanligt. Abu ved ikke, hvor den kommer fra, men hans største drøm er at fange den og sætte en radar på den, så han kan følge den. Han kan genkende sælen, fordi den har et stort ar på skulderen, så han ved, at det er den samme sæl, der spiser andre sæler. Han mener ikke, at den er farlig for mennesker, men man skal ikke lege med sæler overhovedet, fordi man kan komme til skade, selvom de bare vil lege, for de har skarpe tænder og kløer på lufferne.

IMG_2518

Interview af Marius Bækgaard Hvillum

Jeg interviewede Bernie McConnel fra Sea Mammal Research Unit Scotland (billede til venstre) og Professor Rune Dietz fra Århus Universitet (Roskilde). Bernie McConnel fortalte om hans rigtig gode opfindelse, som egentlig var hans norske vens opfindelse. Opfindelsen er et net, der kan bruges til at fange sæler. Nettet virker på en smart måde, hvor hele nettet ligge i en stram tynd velkropølse, som er 50 m lang og for at udløse nettet, skal Burnie trykke på en knap på en fjernbetjening, imens de andre biologer løber ned på stranden for at skræmme sælerne i vandet. Så når han trykker på fjernbetjeningen åbner vekroen sig, og nettet ryger op til overfladen og fanger sælerne. Så kan biologerne hive i hver side af nettet – nettet går i en halvcirkel fra én side til den anden på stranden.

IMG_2519

De kan fange op til 20 – 30 sæler, men de skal kun bruge ca. 10, fortæller professor Rune Dietz (billedet til højre), og han fortæller om, hvordan de fanger sælerne og sætter sendere på dem og sætter dem ud igen. De starter med at fange dem i Bernies smarte net, og så får de dem ind på land og putter dem i et mindre net, så de ikke kan flygte ud i vandet. Så sætter de sendere på sælerne og sætter dem ud igen. Hver gang sælen går op på land kan senderen sende information, og forskerne kan følge sælerne. Sælerne ved Anholt er større og mere sky end for eksempel dem ved Esbjerg og i Limfjorden. Senderne falder af efter et års tid, hvor at sælerne skifter deres pels. Der er findeløn på senderne. Findelønnen er 1000 kr.

IMG_2462

Interview af Sophus Nordby Rasmussen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.