TEMA. NATURPÆDAGOGIK – udpluk fra en artikel

Børn og Unge nr. 9 2014

TEMA. NATURPÆDAGOGIK

 

 

Af: Vibeke Bye Jensen

 

Naturens effekt

Flere undersøgelser viser, at leg i naturen har en positiv effekt på børn. Se, hvilke områder i børns udvikling, der har godt af naturlig stimulans.
Motorik: Flere store undersøgelser påviser, at børn, der leger og opholder sig i komplekse og varierede områder, bliver dygtigere motorisk og får en bedre koordination. De bliver også stærkere, smidigere og mere udholdende end børn, der leger i mere standardiserede omgiveler på flade, belagte arealer.
Sundhed: Der findes flere studier, som bekræfter, at børn, der bruger mange timer udenfor, er sundere og har færre sygedage end børn, der opholder sig meget indenfor. I anden forskning fremhæves desuden regulering af det biologiske ur, forbedring af nattesøvnen og øget optag af D-vitamin som følge af sollyset.
Stress: Naturen skulle, ifølge evolutionspsykologisk forskning, modvirke stress, fordi vi oprindeligt har været omgivet af natur. Det er et kort komma i evolutionen, at vi er blevet bymennesker. Det er sket inden for de seneste 50 år, og vi har endnu ikke tilpasset os til det hektiske liv i byerne.
Læringsparathed: Små studier mener at kunne dokumentere, at mennesker uanset alder har lettere ved at lære i naturen, fordi læringskapaciteten er større, når man bevæger sig.
Kreativitet: At børn bliver mere kreative af at være i naturen er mere antagelser end egentlig undersøgt viden. Man antager at børn bliver mere kreative af at lege på andre måder. Legene bliver mere komplekse og kreative, fordi de kan foregå i flere småområder, hvor børnene kan lege meget forskelligt.
Opmærksomhed: Flere undersøgelser viser, at mennesker, der færdes gennem længere tid i naturområder, vil føle afslappethed og en ro, fordi de grønne områder ikke afkræver konstant opmærksomhed, som for eksempel kulturarealer og byer gør.
Kilde: Niels Ejbye-Ernest

Om forskerne
Karen Wistoft
Cand. pæd., ph.d., lektor på Aarhus Universitet, DPU og professor (mso) på Grønlands Universitet.
Niels Ejbye-Ernst
Cand.pæd., ph.d., lektor på Via University College, naturvejleder, vejleder i fritidsliv. Desuden tilknyttet Videncenter for Friluftsliv og Naturformidling, Københavns Universitet KU-Life og program for naturfagsdidaktik og program for outdoorpædagogik i Videncenter for Didaktik på Pædagoguddannelsen Jydsk.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.