De ældste skolebørn fortæller om englænderne på Anholt

Ældste klasse fortæller børnehavebørnene og yngste klasse om dengang englænderne besatte Anholt.
De har lavet en flot model af Fort York, så vi kan se hvordan fæstningen med fyrtårnet så ud dengang.
De har også taget en ægte kanonkugle med.

P1030594 P1030597 P1030600 P1030601

Yngste klasse har skrevet historier til:

Jeg er en fregat med danske soldater

Alfred

Enhjørningen er en fregat. Englænderne sejlede i fregatter i krigen i 1809, da de besatte Anholt.

August

Jeg er en kanon. Det er ikke så godt. Jeg er en af de 40 engelske kanoner i Fort York.

Alba

Hej, jeg hedder Ole. Jeg er den største kanonkugle i Danmark. Det er vel nok derfor ingen tar’ mig. Folk råber og skriger og de tager mine venner. Snart har jeg slet ikke nogen venner. Hov nu kom der én. Nej, du tager ikke Lars, han er min bedste ven neeeeej! Lars. Han bliver proppet ned i en slags tønde. BOM!! Han bliver bare skudt afsted. Hov, nu kommer der en til. Der er ikke andre end mig. Åh nej, Åh nej. BOM!

Emilie

Jeg er en kanonkugle. Jeg har været en kanonkugle fra 1809 til 2015. Jeg er ikke blevet brugt, fordi at jeg er alt for tung. Min kanon stod ved fyrtårnet, og jeg så krigen. Det var ikke sjovt at være en kanon, fordi jeg ikke blev brugt, og fordi jeg bare er en kugle og det var kedeligt. Så blev jeg alligevel skudt med den stærkeste kanon vi havde, og det var sjovt. Jeg ramte et menneske, men jeg røg tilbage.

Viktoria

Fort York

Jeg er ved at være gammel. Nu skal jeg fortælle jer om da englænderne byggede Fort York, eller mine fødder som jeg plejer at sige.

Det hele startede med at englænderne gerne ville have Anholt på grund af mig. Englænderne gik i krig med Danmark og de skulle bruge Anholt og mig. Så kom englænderne og tog Anholt i 1809 til 1814. De holdt til ude hos mig, og så gik de i gang med at bygge noget de kaldte Fort York, en fæstning. Det kildede, da de byggede mine fødder. Nu var Fort York færdig. I 1811 ville Danmark prøve at få Anholt tilbage. Det gik ikke så godt. Danmark tabte. Det gjorde ondt i mine fødder, da danskerne skød med kanoner. I 1814 gav englænderne Anholt tilbage til danskerne. Anholt og mig, altså fyret, tilbage til danskerne.

Karla