Udeskole uge 3

Odysseus, kyklopen og længe ventet sne – 3. temauge med yngste klasse I den forløbne uge har det været koldt. Sneen er endelig kommet, og det er skønt. Kulden kræver lidt ekstra af udstyret, og lidt ekstra opmærksomhed om kolde tæer og fingre. Det er godt, vi har skurvognen at tø op i. Sneen giver mange gode muligheder for opdagelser og leg: Vi har studeret dyrespor og bygget kuglebaner. Onsdag var vi så heldige, at en flok hvide svaner fløj lige hen over vores hoveder hele to gange. Det var et flot syn og en flot lyd. Vi har også set rådyr og harer.

Ugens historie har været den om Odysseus og kyklopen Polyfem. Odysseus og hans mænd kommer forbi kyklopernes kyst på hjemrejsen fra krigen i Troja, og stikker indenfor i kyklopens hule for at stjæle madvarer til den videre rejse. Odysseus beslutter sig for at blive hængende; Han vil møde hulens ejer og håber at blive overøst med gaver af sin vært. Polyfems gæstfrihed rækker ikke længere end til at æde løs af sine gæster. Odysseus ender med at redde de af sine mænd der er tilbage ved at stikke en løgn, gøre Polyfem blind og stikke af bundet fast under bugen på Polyfems væddere. Historierne fra Odysseen var meget populære, og vi endte med at læse flere i løbet af ugen. Jeg kan anbefale bogen:  “Odysseus” af Nils Hartmann, hvor historierne er genfortalt for børn.

På værkstedet lavede vi ler-relieffer over historien. Den længe ventede keramikovn er ankommet, og den skal naturligvis tages i brug.

Vi har filosoferet over sandt og usandt: Er det i orden at lyve, hvis det tjener et godt formål?, eller gør nogen glade? Er Odysseus’ historier mon sande?, og hvornår kan man i det hele taget sige, at en historie er sand?

Vi har været i gartneriet og besøge fårene for at tjekke, om en fuldvoksen mand kan gemme sig under bugen på en vædder. Vi blev enige om, at kyklopens væddere må have haft nogle meget lange ben. Vi var heldige at være med til morgenfodringen, høre fårene gumle, dufte til tørt hø og klø kælne får under hagen. Og så fik vi horn med hjem.

Sidste uges lektie bliver til dennes i stedet. Den står på en orange seddel i logbogen, og må meget gerne løses i weekenden. God weekend!