Ofte stillede spørgsmål

Spørgsmål: Bliver man “dummere” af at gå på en lille skole med få elever?

I så fald har vi ikke opdaget det endnu! Nej, tværtimod så klarer elever fra Anholt Skole sig ofte bedre end landsgennemsnittet, undertiden endda langt bedre. Vi mener, at øens geografiske isolation, såvel som skolens undervisning, gør børn selvstændige og ansvarlige i en tidlig alder, uden at de dermed bliver til enspændere. Konkret søger vi at maksimere fordelene ved at være en ø-skole og afbøde ulemperne. Det sidste klarer vi i stigende grad ved hjælp af internettet, og mange af vore børn er dygtige til IT.

Spørgsmål: Tendensen på fastlandet er at lukke små landsbyskoler. Er tiden ikke løbet fra Anholt Skole og Børnehave?

Nej. For det første er vores situation unik i NordEuropa, fordi Anholt ligger 3 timers sejlads fra fastlandet. Det har Norddjurs Kommune udvist stor forståelse for. For det andet viser erfaringen, at der på Anholt er nærmere kontakt mellem børn og lærere end på de store skoler. Derfor kan vi ofte hurtigere sætte ind mod eventuelle problemer, og vi opdager også, når et barn har særlige talenter, som vi så bestræber os på at fremelske med de midler, vi har.

Spørgsmål: Ville jeg kunne få det godt, hvis jeg flyttede til Anholt med mit barn/børn?

Svaret skal man mestendels finde inde i sig selv og sine egne børn. For nogle kan drømmen om at bo på en ø godt vise sig at være en illusion, når dagligdagen sætter ind, men i skole og børnehave tilstræber vi under alle omstændigheder at levere rammerne for god læring og godt kammeratskab.

Når man ser bort fra Anholts geografiske isolation, så er øen et samfund som så mange andre. Hvis du vil teste dine ø-bo-drømme, kan du jo bare tage et testophold og lade dit barn gå i skolen en månedstid?