Kanonforfatterne foreviget

Jeg vidste ikke, at han hed Aage til mellemnavn. Altså Tom Aage Kristensen. Det er godt at få opfrisket de danske forfattere – altså de som er blevet kanoniserede. Når jeg kigger på elevernes plancher, myldrer der billeder ind på min indre skærm; billeder fra mit første år som efterskolelærer på Nordfyns Ungdomsskole, hvor forstanderen genfortalte Johs. V. Jensens “Kongens Fald” for 90 elever, der sad musestille og var tryllebundet af Poul Andersens dramatiske genfortælling. Tove Ditlevsens eviggyldige fortællinger – lyriske såvel som prosa om den evigt komplicerede kærlighed, som jeg som teenagepige dyrkede at recitere og græde over og efter flere ulykkelige forelskelser kunne finde trøst i – lidt mere moden for hver gang – MEGET mere moden set ud gennem datidens teenageøjne. Grundtvigs vise og meget moderne ord om menneskelivet; ” er lyset for de lærde blot til ret og galt at stave “,  Karen Blixens maleriske beskrivelser af det Afrika, som hun elskede så højt og måtte forlade – tusindvis af timer tilbragt i selskab med fiktive personer, der for en stund blev til en del af ens omgangskreds, hvis tanker man fik lov til at følge – indtil man uigenkaldeligt havde nået sidste side.

Åh hvor jeg håber for nye generationer af børn og unge, at de får de samme skelsættende læseoplevelser som jeg fik dengang – og stadig får.

Foråret er for alvor kommet til Anholt. Man kan næste høre knopperne springe ud, så stærkt går det.

Forår og prøver hører sammen i folkeskolen – og da også på Anholt. I år er der kun 2 afgangselever og de har svedt med anstand over de skriftlige prøver i denne uge.

Udtræksfagene lyder på historie og geografi; geografi i næste uge – og historie i juni, hvor der også skal aflægges prøve i dansk, engelsk og naturfag.

Mellemklassen har arbejdet med faktalæsning sammen med klasselærer Birthe. Det blev til fakta om danske kanonforfattere i meget personlige opsætninger´, som nu pryder væggen i skolens kombinerede køkkenalrum.

God weekend til alle

Gyrite 🙂