JULENYHEDSBREV FRA ANHOLT SKOLE

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Nu er det jul igen og Nu er det jul igen “… sang alle børnene og medarbejderne, da vi fredag slangede os igennem alle lokalerne, op og ned ad trappen rundt på hele skolen og børnehaven. Julemåneden har været fuld af nissevenner, julebazar, nissehuer, julebag , julepynt og kalendergaver, der skulle vises frem. Mange traditioner er overholdt – nogle er fornyet og nogle er forsvundet – og nogle bliver sikkert vakt til live igen næste år.

I år må børn og barnlige sjæle kigge langt efter en hvid jul. Den kommer ikke ! Vi oplever i Danmark uhørte 2-cifrede varmegrader i december måned, måske meget passende som kommentar til det skelsættende klimatopmøde i Paris. Eleverne i Ældste klasse har beskæftiget sig indgående med klimaændringer og andre alvorlige samfundsmæssige udfordringer i undervisningen og plastik har fyldt meget i det første skoleår. Den teoretiske undervisning i plastik materialiserede sig som en flot udstilling i Redningshuset i efterårsferien, hvor eleverne viste, hvad plastik bruges til og problematiserede de store uløste problemer omkring den meget langsommelige nedbrydning af plastikprodukter. Udstillingens gæster fik bestemt noget at tænke over efter besøget.

Verden er også tæt på, når Yngste klasse skyper med Alice i Nairobi og når vi får besøg af unge fra Flensborg eller Brasilien, således som vi har oplevet det i dette efterår.

Det er måske det, der har overrasket mig mest i mit møde med Anholts børn; at de er så vidende om verden. Egentlig er det ikke så underligt, for det må og skal kunne mærkes på skoleelever, når der er så meget lærertid til den enkelte elev. Det kunne vi godt tænke os kom nogle flere børn til gode. Det er godt at være barn på Anholt og det er godt at gå i skole på Anholt – hvilket opvejes af, at der er meget få børn på Anholt i disse år. Der tales i disse år meget om ” det gode liv” og “simple living” i medierne – det er alt sammen lige til at samle op og frådse i her på Kattegatøen. Øen kan sagtens rumme nogle flere børnefamilier – og andre med for den sags skyld. Så hvis man kan finde noget at bo i og kan skaffe sig et job, der ikke er afhængigt af, at man kan rejse til fastlandet hver dag – for det kan man ikke – så er mulighederne til stede her på Anholt og vi vil meget gerne have flere børn i både børnehave og skole.

I undervisningsministeriets trivselsundersøgelse blandt eleverne på landets 1238 folkeskoler, ligger Anholt som nummer 4 i spørgsmålene om social trivsel og som nummer 16 i faglig trivsel. Det viser noget om, at børnene på Anholt er endda meget glade for at gå i skole og tilegne sig viden og at de er glade for hinanden. Det kunne jeg godt unde flere børn at opleve. Selvom de fleste af Anholts børn jævnligt er på fastlandet og de fleste også har været flere gange uden for Danmarks grænser, så oplever jeg, at de er positivt påvirkede af den trygge og forudsigelige dagligdag de lever i. Børnene er åbne og imødekommende, de tror på, at verden vil dem noget godt og så oplever de at blive set og hørt af de voksne i deres liv, af den simple grund, at de er så få og dermed meget synlige. Børnene på Anholt bliver ikke væk – hverken fysisk eller i overført betydning.

Til sommer siger vi farvel til 4 elever. Anna, Julie, Marcus og Robert fortsætter deres skolegang på forskellige efterskoler på fastlandet – så det næste halve år skal de fokusere på projektopgave, studietur og undervisningen op til de afsluttende prøver, mens de resterende elever i ældste klasse; Sophus og Marius. skal både i praktik og brobygning på fastlandet – samtidigt med at de naturligvis også skal på studietur og deltage i projektuge. De yngste elever skal møde Alice på skoleårets første dag, hvor hun kommer på besøg på skolen. De glæder sig meget til at se hende i virkeligheden, efter at de har skypet med hende hele efteråret. Yngste og mellemklassen har haft meget glæde af at have besøg af Dagmar og Sophus, hvis far er Kim, der har vikarieret i kirken for Anne, mens hun har rejst  rundt med sine børn i Australien. Det bliver dejligt at se Marcus, Laura, Thomas og Linus igen, men også meget vemodigt at sige farvel til Sophus og Dagmar, som vi er kommet til at holde meget af.

Nu er børnene taget på juleferie – nogen endda helt til Spanien og Norge og medarbejderne slapper af efter et langt godt undervisningsefterår. Jeg tænker gode tanker efter de første 5 måneder i lederstolen og konstaterer, at jeg er glad for, at jeg tog beslutningen om at sige ja tak til jobbet og goddag til mit nye liv som øbo. Jeg glæder mig til at se alle børnene og medarbejderne igen den 4. januar – men har det nu også ret godt med udsigten ferie lige om lidt.

Glædelig jul og Godt og lykkebringende Nytår til alle der måtte læse dette.

Gyrite Andersen

Skoleleder på Anholt skole og Børnehave