Hvalens sjæl og dens brændende hjerte, 5. temauge med yngste klasse.

Ugens tema har været forvandling: Den forvandling der er ved at ske i naturen, hvor foråret så småt banker på. Og den forvandling vi selv kan lave, når vi leger og forestiller os ting. Forvandling er magisk, ingen tvivl om det.

Hvalens sjæl og dens brændende hjerte er endnu en historie fra Grønland. Historien handler om ravnen, der flyver langt til havs og lige ind i gabet på en stor hval. Her bliver den budt velkommen i det hyggeligste lille hus af en smuk ung pige. Det eneste den ikke har lov til at røre i huset, er pigens lampe, som hun passer med stor omhu. Selvfølgelig kan ravnen ikke lade være med at pille ved lampen, og den slukker. Men lampen viser sig, at være hvalens hjerte og pigen dens sjæl, og det ender i død og ødelæggelse. Ravnen driver ind mod kysten på ryggen af den døde hval, forvandler sig til en lille sortsmusket mand og bliver en helt blandt menneskene, fordi han bringer dem masser af kød. Men han fortæller intet om det smukke, han har ødelagt.

Endelig kom solen frem, jeg tror, for første gang i de 5 uger, vi har haft udeskole. Det var rigtigt dejligt. Der var endda en lille smule varme i dens stråler, og vi begyndte at drømme om forår. I denne uge har vi været på Vesterstrand og bygge dæmninger ved udløbet. Det er en leg, der aldrig går af mode. En leg hvor samarbejde kommer helt af sig selv, og alle er dybt engageret.  Vi har også gået af de små stier gennem skoven og set på forskellige slags træer og dyrespor i sneen. Og vi har plukket tagrør, der siden er blevet lavet til penne, sådan som man gjorde i gamle dage. På værkstedet har vi tegnet med blæk med vores tagrørspenne. Det blev til flotte billeder der lignede fodspor og stier fra en masse små biller. Ørkenen har vi også besøgt. Det blev til en lang tur, hvor vi sank i dybe snedriver og blev væk mellem de små fyrretræer i læbæltet. Vi endte på Ostebakken, hvor vi fandt en skat og snakkede om vippefyr og verdenshjørner. Og så mødte vi for resten de enebærbuske, som Anholt-børn bliver født ud af… På værkstedet har vi lavet gipsmasker, der er blevet beklædt med silkepapir og lavet til kykloper, Odin og en ravn. Al snakken om ravne førte os nemlig tilbage til Odin, og til historien om, hvordan han gav sit ene øje i pant for visdom.

Det har været sjove og dejlige 5 uger, og heldigvis er det ikke helt slut: De to første uger efter ferien (8 og 9) har jeg Dennis’ timer (mandag og tirsdag).

Vi kommer til at arbejde med værksteds-matematik og med bevægelse. Desuden fortsætter jeg med at have billedkunst med yngste klasse hver torsdag. Det kommer til at blive ude-billedkunst. Dvs. vi fortsætter med udeskolen, men mere rettet mod billedkunstfaget. Jeg giver besked fra uge til uge om behov for cykler eller særlig påklædning. Men som udgangspunkt skal børnene hver torsdag møde påklædt og klare til at være ude.

God vinterferie

Malene