Effektiv læring/synlig læring i Anholt Skole – praksiseksempel på didaktisk model

Det nye skoleår nærmer sig og dermed kravene til omlægning af undervisning. Som I kan læse under indlægget Effektiv Læring v/ Lotte Brinkmann:

Vi forbereder os godt i personalegruppen. Børnehaven har præsenteret TASK-modellen via video og her supplerer jeg med praksiseksempler på ABC-modellen taget fra bogen “Dygtig, dygtigere, dygtigst” af bl.a. Ole Kyed.

ABC-modellen er en didaktisk tilrettelæggelse af undervisningen, som rummer alle elevniveauer i klassen. Meget kortfattet kan den beskrives sådan her:

“De fire faglige synsvinkler, den intellektuelle og kognitive, den kommunikative, den metodiske samt den personligt og sociale, kombineres med tre niveauer for krav. Kravene bliver formuleret i de to dimensioner. Den ene retter sig mod indholdet og beskriver kravene i relation til den pågældende synsvinkel. Den anden retter sig mod eleverne.”

Dette følges op af evaluering og feedback.

Eksempel:

Biologi

Krop og sundhed

6.-9. klasse:

Mandag arbejder du sammen med en makker. Fredag dissekerer du.

Brug bøger og internettet /http://biologifaget.dk/+youtube)

Husk at tage noter, mens I arbejder – og kopier jeres link – de kan være svære at finde igen.

I fremligger for hinanden (i det omfang vi kan nå det fredag – og til mig), samt afleverer skitser og modeller

samt forsøgsresultater/data til mig). Husk at putte noter ind i mappen efter timen!!

I får karakterer for jeres arbejde, og I skal på fredag selv evaluere tema

Niveau A – BasisniveauDu skal vide, hvordan blodet løber gennem hjertet, og du skal vide, hvad forskellen på vener og arterier er.

Du skal også kunne forklare hjertets funktion.

Du skal kunne finde hjertekamrene, hjertesener, hjerteklapper og aorta samt hjertets vener på modellen OG

på et svinehjerte, som du dissekerer på fredag.

Du skal vide, hvad blod består af og kunne beskrive, hvad de forskellige dele af blodet hedder, og du skal

kunne forklare, hvilke funktion de røde og hvide blodlegemer har.

Du skal kunne måle puls og blodtryk ved flere former for fysisk aktivitet og ved hvile,- og kunne forklare

forskellen på maxpuls og hvilepuls

Du skal kunne beskrive leverens funktion

Du skal kunne beskrive nyrens funktion.

Lav evt. en lille skitse af hjertet (tegn og skriv)Dokumenter hvad du gør, når du dissekerer = enten beskriver du – og/eller

laver illustrationer med benævnelser

Mål med stetoskop – blodtryksmåler (Aflever data til mig).

Lav en lille skitse med forklaring af begge organer.

Niveau B – Det almindelige niveauDe fleste elever kan nå dette niveau.

Du skal kunne forklare hjertets anatomi ud fra en model, som du selv laver/fremstiller.

Du skal registrere dissektionen af hjertet på en måde, du selv vælger.

Film, tegning etc.
 Niveau C – ekspertnievauHvis du virkelig vil vise, hvad du kan!

Du skal vide, hvad EKG er (- få evt. Anders læge til at lave en EKG, som du kan forklare ud fra) – og du skal kunne forklare hvad det systoliske og dialostiske blodtryk er.

Brug evt. https//www.youtube.com/watch?v=ddRjm47sYU4

Indholdet er tilrettelagt af Kirsten Nøhr.